Selasa, 23 Februari 2010

AFY..

gmbr hiasan..

salam..
lamer tol x post aper2 kat blog ni..
so hr ni nak citer sket psl FYP aku a.k.a Final Year Project utk abg2 dan akak2 final year je adek2 ye..
tajuk yg aku dpt a.k.a terpaksa amek (sbb takot dpt tajuk wastewater) adalah 
'Structural Monitoring Using RTK GPS and Accelerometer'
mmg bertuah btol tajuk yg aku dpt ni..
smpai SV aku pon mcm xcayer je aku leh wat ke x..
kiter tunggu je r abes sem nnti..
after getting some advice from my SV, bliau ckp 
'xpe..sem ni awk rilek dulu..sbb 2 krdt hour je..carik manual utk instrument2 ni dan phm kan cara penggunaan nya..'
cool giler r SV aku nih..haha..
slps rilek punya rilek smpai dh lebam mater aku terlebeh tido kat blk dan slps terpsyco oleh rumet yg sebok dgn FYP bliau, aku pon memulakan langkah pertama utk projek ni dgn mencarik jurnal2 yg berkaitan dgn tajuk aku ni..
hepi+gembira giler kot biler jumpa jurnal yg tajuk nye sjibik mcm tajuk aku..
'fuuhh..lega2..bertambah rilek r aku sem ni..wahaha..(gelak evil nak psyco rumet..)'
lpas dh print kene r bc sbb kene wat summary utk jurnal2 ni..
SV nak tgk..
mmg x ku sangka2..
jurnal ni tulis bhs jerman daa..
sepatah haram aku xphm aper dier tulis..
actually dier tulis Inggeris..
tp biler mater dan akal aku xphm, so neuron2 aku mentafsir kan ayat2 2 sbg ayat2 dlm bhs jerman..
waduh2..peneng palo den..
tp apabila mengingat kembali SV ku seorg yg cool aku cuba utk mengcoolkan diri aku..
then hr ni dgn harapan yg menggunung, aku try gi jumpe lab technician utk bertanyakan ttg instrument2 yg aku perlukan 2..
first gi blok 14 lab geomatic..
tanye akak technician 2..
'akak2..instrument RTK GPS ade x?'
'ko nak watper?'
'sy nak wat FYP ni kak..'
'oo..ko tau guner x?'
'errr..sy br nak suh akak ajar kan'
dgn serta merta akak 2 menggelengkan kpale spt mcm dh nmpk je maser dpan aku..
'akak pon xtau nak guner dek..slame ni br sorg je yg guner instrument 2..tp org 2 pon dh xde kat sini dh..'
'oo..yeke??adeh..abes mcm mane ek kak?manual ade x?'
'ade..tp xlengkap..kene try carik kat tenet r manual dier..blaja sndiri..'
'oo..okayyyy..(blank jap)'
'errr..accelerometer ade x kak?'
'oo..yg 2 kene tanye abg johan kat lab konkrit..dier ade kot..'
'oo..ok2..trimas kak..'
aku pon memblah kan diri menuju ke lab konkrit dgn harapan ade sinar yg akan dtg kpd ku..
(efek kpale weng ayat pon cannot go..)
'bro..accelerometer ade?'
'huh?ade..nak watper?'
'nak wat FYP r bro..'
'oo..ko reti ke nak guner?'
'haaa..br nak tanye ni..bro reti x?ajakan sy bleh?'
brader 2 pon menggeleng2 kan kpale nye spt akak td..
'aku pon xpnah guner lg mende 2..'
'blom ade org lg yg guner accelerometer 2 kat utp ni..'
'adusss..mslh2..manual ade x?'
'hahah..xtau r ade ke x lg..zmn pak kaduk nye brg 2..'
'oo..bleh tgk x?'
'bleh2..ade kat blkg 2..jom2..'
smbil jln2 aku espect mende 2 samer r mcm yg aku jumper kat tenet..
'ni haa..'
'huh?bapak besar giler..'
'haha..2 r aku ckp..zmn pak kaduk nye..taun 2003 beli tp blom ade org guner lg..'
'aiseh..mcm mane nak guner ni..sy tgk kat tenet kecik je..'
'haha..ko tekan2 maen2 je..blaja sket2..'
'bro..ni kalo psp bleh r sy maen2..'
'alaa..aper susah..ni pon ade button2..'
smbil tekan2 mcm maen psp..
saket kot brader ni..isk3..
'mcm ni mmg kene blaja sndiri r jwb nye..ok bro..thanks2..'

so,berakhir nye cerita hr ni..
harap esok memberi sinar harapan kpd ku..
harapan..hati ku..ingin hidup bahgia..(karok2 sket..)
nak type pon pnjg..
baek le aku gi type summary jurnal 2..
isk3..

bwh ni instrument2 yg aku kene guner..

alat2 utk RTK GPS..


nnti aku kene wat mcm org ni gak..

spatut nye mcm ni accelerometer 2..

2 je aku nak citer..
all the best 2 all AFY yg sdg bertungkus lumus utk FYP mreke..
salamm..

5 ulasan:

bLueSpeCky berkata...

rajen2 wat fyp ek :)

btw, wat la tag cam kat blog bluespecky tu skali :)

.::R A F I::. berkata...

nice laa alep
aku dah nmpk inisitatif kau
keep it up
ahahah

pendekar mustar berkata...

spekkalerbiru : erk..xde saper tag kiter pon~:P

rafi : haha..nice..

bLueSpeCky berkata...

alaa..tag je per~ igtkan da xbkak blog da~

pendekar mustar berkata...

erk..dop pehe~