Jumaat, 25 September 2009

hal kita semua..

salam..
terdetik hati ku ingin menulis blog ni..
kisah yg ku anggap sgt mudah utk difahami..
krn pihak yg terlibat btutur dlm bhs yg hampir sama..
kisah antara negara ku Malaysia dan negara jiran ku Indonesia..
aku yakin sedare2 rmai yg dh tau psl citer nye..
tp yg aku tau hanya lah kisah dimana sbuah syarikat televisyen tlh terslh promote ttg 1 kebudayaan yg masih mnjadi tnda tanya antara kdue2 pihak..
yg aku tdgr bhw kebudayaan yg ditunjukan di televisyen 2 tlh dikatakan milik negara Malaysia..
tp org negara seberang mngatakan bhw budaya itu datok nenek diorg yg bwk..
aku mls nak amek tau detail nye..
sape btol sape slh..
bg aku stakat citer psl budaya 2 xkan r duer negara jiran yg slama ini saling bbaek2 nak bgadoh?..
pndpt aku sbg slh sorg warganegara Malaysia kalo diorg nak ngaku 2 diorg nye, amek r..
xluak pon budaya aku kat sini..
tp mungkin ade sgelintir pihak yg traser sbb budaya datok nenek dier dicurik org laen..
ntah r..tepok dada tanye iman..
spatot nye di zaman yg moden ni manusia lbeh cenderong utk bpikir kearah kebaikan..
internet ade..search je r psl budaya 2..
pcaye pada sumber2 yg bleh dipercayai je..
ptot org televisyen 2 pon wat r research dulu br siar kan..
lg bgos kalo disertakan skali prove dier..
tp saper le nak tau hal kecil sbegini akan diperbesarkan oleh pihak laen..
smbil aku search2 td aku tjumpe  1 lmn forum di internet ni duk bincang psl isu hangat ni..
tp so far yg aku bc xde langsong yg mcm nak bbincang..
yg org Indonesia duk kutuk org Malaysia..
bgitu juga sblk nye..
aper daa..
wat malu je..!
omputih2 kalo diorg phm aper yg korg gadoh dlm forum 2 mesti diorg gelak2 je..
1 bangsa bgadoh sbb bende kecik..
kiter sama2 melayu..bkan adat kiter duk maki hamun sdare2 kiter..
aku raser la rmai je warge Malaysia dan warga Indonesia yg sependapat dgn aku ni..
cumer sbilangan kecik je yg duk batu api saner sini..
xde keje..!
sedar lah sket kiter ni saling memerlukan..
kat site aku 2 baper punye byk tukang kayu warge Indonesia..
kwn2 aku di Kolej pon rmai dr seberang saner..
kwn2 skola aku dulu pon ade yg melanjutkan pljrn ke Indonesia 2..
ade blaja perubatan..ade blaja ilmu keagamaan..
kalo kami xde saper la korg..
bgitu juga kalo xde korg saper la kami..
jgn beri pluang utk bangsa laen memecah belah kan kiter..!
sekian..peace no war..!

2 ulasan:

.::R A F I::. berkata...

hang p r balek indon
wakaka!!

pendekar mustar berkata...

jom geng setongkang..!
haha